vineri, 26 februarie 2010

Tutoriate

Lansez astăzi o nouă secțiune pe blog: este vorba de o serie de tutoriate video. Chiar dacă voi încălca anumite reguli din comunicare și PR voi spune de la început că nu sunt cel mai bun orator, nu am o dicție foarte bună (poate pronunţ anumite cuvinte moldoveneşte, mă grăbesc, nu respir corect etc.), nu sunt cel mai bun specialist din domeniul respectiv, dar voi putea provoca o dezbatere pe marginea unor teme majore din științele sociale, şi anume, voi lansa un nou curent de publicare pe blog – exprimarea video, voi trezi curiozități și îi voi putea ajuta pe cei care se interesează de metodologia cercetării, antropologie vizuală, memorie și istorie recentă, filmarea și montarea materialelor video. Vom învăța împreună să avem cât mai puține NU-uri (nu știu, nu pot, nu înțeleg, nu cred etc.…)


În primele tutoriate răspund la următoarele întrebări (câteva sfaturi pentru studenți):


1. Când alegem interviul ca tehnică de culegere a datelor? De ce interviul?


2. Cum ne pregătim de interviu?






3. Ce trebuie să știm atunci când vrem să facem un film? Care sunt primii pași? (cum am procedat eu – nu există o rețetă universală, dar trebuie să respecți pașii unei cercetări riguroase)





4. Ce obstacole putem întâlni atunci când dorim să realizăm un interviu, un chestionar?




Vă rog să lăsați și un comentariu, poate nişte sfaturi sau propuneri pentru alte teme.



Bibliografie


(Metodologia cercetării calitative, antropologie vizuală, interviul ca tehnică de recoltare a datelor )



Băban, Adriana, 1993, Metodología cercetării calitative, Editura Presa Universitară Clujeană, Clij-Napoca


Blanchet A., Gotman A. (1998) „Interviul de producere a datelor”, în F. de Singly, A. Blanchet, A. Gotman, J.-C. Kaufmann, Ancheta şi metodele ei: chestionarul, interviul de producere a datelor, interviul comprehensiv, trad. rom., Polirom, Iasi, pp. 111-176 (ediţie originală 1992).


Chelcea, S. (2004) Metodologia cercetării sociologice. Metode cantitative şi calitative, Economica, Bucureşti


Mucchieli, Alex, 2002, Dicţionar al metodelor calitative în ştiinţele umane şi sociale, traducere de Veronica Suciu, Polirom Iaşi


Patton, M. Q. (2002), Qualitative Research & Evaluation Methods, 3th edition, Sage Publications, pp. 339-380.


Stahl, H.H. (2001) Tehnica monografiei sociologice, Editura SNSPA, Bucureşti, pp. 9-77 (ediţie originală 1934).




Adair, John and Sol Worth 1972 Through Navajo eyes: an exploration in film communication and anthropology, Bloomington: Indiana University Press [chapters 1&4]


Banks, Marcus 2001 Visual Methods in Social Research, London: Sage [chapter 1]


Chiozzi, Paolo 1993 ‘Photography and Anthropological Research: Three Case Studies’


Mead, Margaret 1995 ‘Visual anthropology in a discipline of words’ in Principles of Visual Anthropology, Paul Hockings (ed), Berlin/New York: Mouton de Gruyter


7 comentarii:

deni spunea...

Foarte tare Valeriu! Momentan doar atat pot sa spun

Unknown spunea...

eventual poti sa mai bagi ocazional texte cu care sa punctezi ideile principale, cum ai facut cu intrebarile la inceput. si daca vrei poti sa postezi un rezumat de cateva propozitii text pentru fiecare intrebare, ca sa apara si in google, etc.

CSI_SNSPA spunea...

E un inceput frumos si astept sa stam si noi la o poveste intr-o cafenea berlineza;)

CSI

sorin andreica spunea...

foarte reusite
cu respect

Valeriu Antonovici spunea...

Vă mulțumesc pentru susținere! Sper ca pe viitor să nu fiu atât de rigid, să pronunț cuvintele cu mai multă convingere.

alina spunea...

Ai facut o treaba grozava Valeriu! poti invata foarte multe din aceste tutoriate, eu recunosc ca am gasit multe lucruri interesante si noi. Recomandarea mea este sa incerci sa punctezi vizual (in texte) ideile principale. De asemenea la sfarsit ar fi bine sa faci o scurta recapitulare enumarand cele mai importante chestiuni subliniate in prelegere. astfel raman intiparite mai bine ideile principale si, la nevoie, te poti intoarce exact la inregistrarea care te intereseaza.
Mult succes in continuare!

Daniel spunea...

Nu cred ca trebuie neaparat filmele sa fie insotite de niste scheme vizuale in maniera americana. In contextul dat asa este cel mai bine, cand poti auzi si vedea persoana ;)