vineri, 27 februarie 2009

Târgovişte, Ceauşescu, istorie, memorie şi realitate


























Am fost acum câteva zile la Unitatea de Jandarmerie în care a fost ţinut procesul soţilor Ceauşescu. Este o clădire veche, nefuncţională de câţiva ani – un loc uitat de toţi şi de toate – dar care ar putea deveni, şi oficial, un LOC MEMORIAL, de altfel pe youtube găsim imagini din acele zile parcă uitate de istorie. Chiar dacă la acel zid la care au fost împuşcaţi cei doi tirani mai sunt câteva lumânări, noi încercăm să uitam ce a fost acolo, ce s-a întâmplat cu cei doi regi. De altfel, sunt de părere că anume acolo ar trebui să se ţină primele lecţii de istorie, primele cursuri de ştiinţe politice – ca viitoarele elite ale României să vadă că dacă nu respecţi legile, bunul simţ şi cetăţenii acestei ţări – istoria te uită, dar nu te iartă, sau invers… noi, din păcate, uitam şi cele mai crunte lecţii, iar de ceva timp nici nu mai mergem la cursuri.



Acea cameră rece, acele holuri, acel perete găurit de gloanţe – vorbesc singure… nu voi scrie mai mult… imaginile vorbesc de la sine. Am schimbat şi cu domnul Vladimir Tismăneanu câteva impresii care se regăsesc în acest moment pe blogul său.
http://tismaneanu.wordpress.com/2009/02/26/lieus-de-memoire/


 mai adăuga următoarele - nu ştiu cu ce ar trebui să începem în legătură cu salvarea acestei lecţii, dar sigur nu trebuie să lăsăm liniştea din presa, de pe bloguri şi din manualele de istorie să întunece această parte a trecutului recent.
Personal aş face câteva filmuleţe, memorii ale participanţilor direcţi la acele evenimente - aș pune câte un monitor/tv în toate acele camere ale Unităţii de Jandarmerie şi aş aduce studenţii și elevii în lunile de iarna să stea măcar 5 ore la un astfel de curs intensiv.